Szeberényi Lajos Helytörténeti Gyűjtemény

A gyűjteményt 2013. március 15-én adták át. A gyűjtemény többsége maglódi lakosok adományaiból állt össze.

Névadója Szeberényi Lajos egyházi és pedagógiai író, teológiai tanár. Maglód 1820. augusztus 15. – Pozsony 1875. június 4. Egy ideig Petőfivel ápol baráti viszonyt.1848-ban Kossuth Hírlapjának munkatársa, 1855-ben indítja Néptanítók könyve című kiadványt. 1865-ben a dunáninneni evangélikus egyházkerület jegyzőjévé választotta, mely tisztségét, valamint a dunáninneni kerületi gyámintézet elnöki tisztét haláláig viselte.

Helye a régi Maglódi Petőfi-téri állami iskola épülete, mely 2000-es évek közepéig működött iskolaként.

Célja a település történeti bemutatása, a helyi értékek megőrzése. Az itt élt-, élő emberek mindennapjainak ismertetése, használati tárgyaik, eszközeik, viseleteik gyűjtése.

Három teremben állandó – iskolatörténeti, életmód és történeti dokumentumok, az udvaron álló fedett részen a mezőgazdasághoz köthető tárgyi emlékek, egy helyiségben pedig időszaki kiállításnak ad helyt.

Az időszaki kiállítások törekszenek a helyi kapcsolódási pontokat bemutatni, egy nagyobb régiót, akár az egész országot is érintő, jelentősebb eseményekhez csatlakozni, azokat kiegészíteni. Fontosabb, nevezetes évfordulók, történelmünket meghatározó, a későbbi nemzedékekre is kiható történések reflektorfénybe helyezésével. Csak felsorolás szintjén Karácsonyi ünnepkörhöz kötődő sorozat, I. világháborús megemlékezés, helybéli szobrász és festő kiállítása.

Ezen felül az olyan, mostanra már hagyománynak is tekinthető alkalmakhoz csatlakozik, mint az évente megrendezésre kerülő „Mese falu”, illetve a Múzeumok éjszakája és Szent Iván-éji tűzugrás.

Gyűjtemény neve, helye:

Szeberényi Lajos Helytörténeti Gyűjtemény, Maglód Petőfi-tér 2.

Nyitva tartás:

Hétfő, szerda, szombat 14-18 óra között, illetve egyéb, egyeztetett időpontban.

Elérhetőségek:

Péter László gyűjteménykezelő

+36 209 617674

szlhgyinfo@gmail.com